Thema Ordenen van gegevens

Beoordelingsblad

Groepsleden: Ruben, Tim, Steven en Sharona

Klas: V4

Thema: Bewerken van gegevens.

Subthema: Programmeertalen

Presentatievorm: Verslag

Belangrijkste bijdrage van programmeertalen aan het bewerken van gegevens.

Als er geen programmeertaal zou bestaan dan zou het bijna onmogelijk zijn om gegevens te bewerken. Computers hebben namelijk instructies nodig, de programmeertalen zijn de instructies voor de computer.

Toch kan gedacht worden dat machinetaal in dit geval de oplossing zou bieden. Maar dit is niet het geval. Een programmeertaal is namelijk een logische/begrijpbare instructie (voor de mens). Een machinetaal is dit echter niet.

Een programmeertaal is de verbindende schakel tussen het menselijk denken en de computer. En een machinetaal is veel meer gericht op de computer (machine) zelf.

Vroeger bewerkte je veel minder gegevens dan tegenwoordig aangezien het vroeger zeer veel tijd koste om gegevens te bewerken. Tegenwoordig kan dit veel sneller en ook dit is wegens de programmeertaal. Met een machinetaal zou het ook niet veel sneller gaan wegens het feit dat je met een handleiding nog niet eens ver komt (als mens zijnde).

Waarom zijn programmeertalen zo belangrijk voor de informatica?

Programma’s worden, zoals bekend, geschreven in programmeertalen. Er zijn enorm veel programmeertalen deze programmeertalen doen eigenlijk allemaal hetzelfde: Ze vertellen de computer wat hij moet doen. In de informatica wordt veelal gewerkt met computers. Als de computer niet word verteld wat hij moet doen, dan zou je er niets aan hebben. Dat maakt programmeertalen zo belangrijk. Programma’s worden door de mens geschreven. De computer voert de opdrachten slechts uit. Je kunt dus veronderstellen dat een computer niet slim is. Wetenschappers hebben inmiddels een programmeertaal ontwikkeld die de computer een kunstmatige intelligentie geeft. Deze taal wordt ISO 18629 genoemd. Vóór deze taal ontwikkeld werd, voerden alle computers een opdracht uit zonder erbij ‘na te denken’. Slechts de opdracht werd uitgevoerd, zonder te kijken naar de gevolgen (tenzij de programmeur dit in de opdracht vermeld). In deze taal is er de mogelijkheid om de computer altijd na te laten denken. Dit is bijvoorbeeld handig bij productieprocessen. De computer kijkt dan naar de gevolgen van een handeling, en kost dus geen extra tijd van de programmeurs.

Computertalen zijn dus enorm belangrijk voor de informatica. M.b.v. een computertaal wordt de computer aangestuurd wat hij moet doen. Zonder programmeertalen zou er dus geen informatica zijn die zich bezig houdt met computers.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/37738/softwaretaal-helpt-computers-met-logisch-denken.html

(http://www.computeridee.nl/workshops/programmeren-visual-basic-express-maak-uw-eigen-programmas-deel-1)

John McCarthy (informaticus)

Wij hebben John McCarthy gekozen als wetenschapper. Aangezien hij een bedenker de van een programmeertaal. Ook heeft deze informaticus nog veel meer bijgedragen aan onze huidige wereld. Hieronder kunt u informatie over John McCarthy vinden:

John McCarthy (Boston (Massachusetts), Stanford (Californië) , 4 september 1927 – Palo Alto, 23 oktober 2011) was een Amerikaans informaticus die vooral bekend is om zijn werk in de kunstmatige intelligentie, een term die hij geopperd heeft. Hij was tevens de bedenker van de programmeertaal Lisp. In 1971 ontving hij de Turing Award voor zijn bijdragen aan de kunstmatige intelligentie.

Biografie

McCarthy was de zoon van John Patrick en Ida Glatt McCarthy. Na de Belmont High School in Los Angeles studeerde hij wiskunde aan de California Institute of Technology, waar hij in 1948 zijn Bachelor of Science behaalde. In 1951 promoveerde hij in hetzelfde vakgebied aan de Universiteit van Princeton. Hij werkte achtereenvolgens kortstondig te Princeton, Stanford, Dartmouth en het MIT. Bij deze laatste was hij medeoprichter van het Project MAC, een onderzoeksproject naar kunstmatige intelligentie. Hij verliet MIT echter in 1962 en werd aangesteld als hoogleraar aan de Stanford-universiteit. Hier bleef hij de rest van zijn loopbaan, tot zijn emeritaat in 2000. Hij werkte er onder meer aan het opzetten van het Kunstmatige Intelligentie-lab van Stanford.

Wetenschappelijk werk

McCarthy introduceerde de term kunstmatige intelligentie tijdens een voordracht bij de Dartmouth Conference in 1955.

  • De specificaties van zijn programmeertaal Lisp publiceerde hij in 1960 in de Communications of the ACM.
  • In 1961 publiceerde McCarthy een paper getiteld A Basis for a Mathematical Theory of Computation, in 1962 uitgebreid met Towards a Mathematical Science of Computation. In deze publicaties schetste hij de — volgens hem noodzakelijke — ontwikkeling voor een sterk formalistische, wiskundige basis voor de informatica. Meer dan 40 jaar later kunnen deze papers vrijwel dienst doen als plattegrond voor de ontwikkeling van de formele informatica zoals deze echt heeft plaatsgevonden.
  • In 1969 formuleerde hij samen met Patrick J. Hayes het frame-probleem in Some philosophical problems from the standpoint of artificial intelligence.
  • McCarthy heeft zich, als onderdeel van zijn interesse voor kunstmatig intelligente systemen, toegelegd op de behandeling van formele talen. In de eerder genoemde publicaties introduceerde hij al het idee van een abstracte syntaxis voor formele talen, een concept dat zich sindsdien ontwikkeld heeft tot de kern van de compilerbouw en het begrip dat informatici van compilatie hebben. Van McCarthy’s hand is ook het paper Correctness of a Compiler for Arithmetic Expressions, wat mogelijk (maar niet zeker) het eerste, formele bewijs van correctheid is van een compiler voor een formele taal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/John_McCarthy_(informaticus)

http://www.cs.toronto.edu/colloq/2000/mccarthy.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lisp_(programmeertaal)

http://www.staff.science.uu.nl/~fokke101/courses/fp-nl.pdf

Proces

Wij gaan ervoor zorgen dat wij goed weten wat een programmeertaal inhoud. Ook hopen wij dat wij na deze periode met een programmeertaal (in dit geval de programmeertaal visual baic) kunnen werken.

Globaal gezien hanteren wij dezelfde taakverdeling als de vorige periode aangezien dit geen problemen heeft opgeleverd. Sharona zal de contactpersoon zijn. Sharona is de schakel tussen de school en haar groepje. Ook zal Sharona plannen wanneer wat af moet zijn als het werk af is dan zal ook Sharona het weer nagekeken op de wordpress plaatsen.

Er zijn tijdens het proces geen grote problemen ontstaan. Wel is Tim op uitwisseling geweest, waardoor er vertraging is opgelopen. Na zijn uitwisseling moest hij veel inhalen dus toen had hij weinig tijd voor informatica, daarna was het carnavalsvakantie. Tim wilde graag carnaval vieren waardoor onze achterstand alleen maar erger werd. Ook is Sharona aan het begin van de periode even ziek geweest.

verslag

Tot nu toe.

INFORMATICA VISUAL BASIC (Eén keer klikken).

Advertenties