Twitter weigert gebruikersinformatie te geven

 Twitter heeft een bevel van een rechtbank in New York naast zich neergelegd. De internetdienst werd opgedragen informatie over één van haar gebruikers aan justitie op te geven, maar lijkt dit dus vooralsnog te weigeren. In een motie geeft Twitter aan dat het bedrijf niet gedwongen zou moeten worden om de opgevraagde data te overhandigen.

De opgeëiste informatie betreft die van Malcolm Harris, een Twitteraar die wordt vervolgd wegens het verstoren van de openbare orde tijdens een protest van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge in New York. Dit protest vond plaats in 2011.

De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten (ACLU) noemt de zaak een belangrijke test voor de vrijheid van online meningsuiting. Twitter verdedigt haar standpunt door te stellen dat met het overhandigen van de informatie, federale wetten overtreden worden en dat het bedrijf de eigendomsrechten op de Twitter-berichten van de gebruiker zou schenden. De ACLU heeft dan ook veel lof voor Twitter, omdat het internetbedrijf de rechten van de gebruikers wat betreft vrijheid van meningsuiting verdedigt.

Ook Malcolm Harris zelf, de demonstrant in kwestie, heeft een motie ingediend bij de rechtbank. Harris geeft aan dat er geen rechtvaardiging is voor het opvragen van elektronische data. Deze motie werd echter afgewezen door de rechter, omdat Harris geen juridische status heeft waarmee hij de dagvaarding kan aanvechten.

 Bron: http://www.techzine.nl/nieuws/30016/twitter-weigert-gebruikersinformatie-te-geven.html

PGO – Informatica

Naam van de groep
: Informatica12345
Leden van de groep: Tim Helwegen, Steven Marx, Sharona Boonman en Ruben Eijkelenberg

Artikel (titel): ‘Twitter weigert gebruikersinformatie te geven’

 1. Verhelder onduidelijke termen en begrippen

 Motie: Uitspraak waarin met een oordeel over iets of iemand.

 2. Definieer het centrale probleem/ vraag van het artikel

 Een rechtbank in New York heeft Twitter bevolen informatie te geven van een van haar gebruikers aan justitie. Echter weigert Twitter dit bevel op te volgen.

3. Analyseer het artikel / de rode draad

 Een gebruiker van Twitter heeft mee gedaan aan de protestactie “Occupy Wall Street”. Hier heeft hij zich misdragen, waardoor hij door justitie wordt vervolgd. De rechtbank in New York eist van Twitter dat ze informatie van de misdadiger aan justitie geven. Hier weigert Twitter aan mee te werken, omdat Twitter dan Federale wetten zou overtreden.

 4. Orden de ideeën uit de analyse van het probleem

 Twitter zou informatie kunnen geven wat inhoud dat twitter gewoon een grote vorm van privacy schending is.

 5. Formuleer leerdoelen

  1.  Heeft twitter alleen nadelen?
  2. Hoe zou het leven eruit hebben gezien zonder twitter?
  3. Wanneer kan er actie worden gevoerd bij bepaalde ‘tweets’ en wanneer niet?

 6. Beantwoord je leerdoelen

  1. Twitter heeft inderdaad velen nadelen. Maar denken dat twitter alleen maar nadelen heeft gaat te ver. Op een snelle manier wordt er namelijk contact gelegd informatie wordt snel verspreid (wat natuurlijk ook als nadeel gezien kan worden).
  2. Hoe het leven eruit had gezien zonder twitter is natuurlijk nooit duidelijk. Wel is er uit onderzoeken gebleken dat twitter (en andere social media programma’s) ervoor zorgen dat het concentratievermogen van de mens flink is gedaald. Vaak wordt namelijk ook gezegd dat de jeugd van tegenwoordig geen boek meer kan lezen en dit alles wegens het ‘slechte’ concentratievermogen dat zich mede dankzij twitter heeft ontwikkeld. Zonder social media zou er veel meer rust zijn er zouden minder gestreste mensen zijn en iedereen zou netjes op zijn beurt wachten.
  3. Het is erg lastig om te weten wanneer twitter ‘gebruikt’ kan worden en wanneer dit net een stapje te ver gaat. Hier kan iemand voor ingeschakeld worden. Een soort rechter maar dan op het gebied van tweets.  

  7. Schrijf een korte samenvatting van de “oplossing” van dit probleem

 Een gebruiker van Twitter heeft mee gedaan aan de protestactie “Occupy Wall Street”. Hier heeft hij zich misdragen, waardoor hij door justitie wordt vervolgd. De rechtbank in New York eist van Twitter dat ze informatie van de misdadiger aan justitie geven. Hier weigert Twitter aan mee te werken, omdat Twitter dan Federale wetten zou overtreden.

 

Advertenties