Informatica is erg handig bij het verspreiden van informatie. Iedereen is via de PC bereikbaar, en het verspreiden is erg eenvoudig. Een mailtje kan al genoeg zijn. Toch heeft de informatica ook een andere kant, die een groot probleem vormt. Het is veel te eenvoudig informatie te verspreiden, en er zijn nog niet genoeg wetten die burgers beschermen als ze online zijn. Ook is het een heel stuk makkelijker anderen te bestelen door gebruik te maken van computers. Een voorbeeld van zo’n manier is het installeren van spyware op de computer van het slachtoffer. Spyware is een virus waarmee anderen kunnen zien wat je aan het doen bent op je computer. Ze kunnen dus ook je bankgegevens zien, als je aan het internet-bankieren bent. Gelukkig bestaan er virusscanners, maar deze zien helaas ook niet alles.

Het verspreiden van informatie is, zoals net ook al is gezegd, ook een probleem. Denk bijvoorbeeld aan de site WikiLeaks: Deze site publiceert alle overheidsdocumenten die ze in handen kregen, zelfs de vertrouwelijke documenten. Ondanks de grote ophef die hierdoor is ontstaan, doen ze dit nog steeds. Voor de overheden vormen ze een groot gevaar, echter vinden de mensen achter de site dat ze de burgers (over de hele wereld) beschermen omdat ze recht hebben op informatie over hoe de overheid zijn werk doet.

Om de internetgebruikers te beschermen, en hun online veiligheid te waarborgen moeten er nog veel dingen veranderd worden. Computerbeveiliging moet beter worden en sommige wetten moeten worden aangepast. Gelukkig zijn we op de goede weg wat betreft de beveiliging. ICT professionals zijn bezig met het maken van nieuwe protocollen, die het internet toegankelijker maar tegelijkertijd ook veiliger maken. Ook hebben internetbrowsers vaak een optie ingebouwd die je beschermt tegen het onbewust informatie geven aan bedrijven over je internet gedrag. De nieuwe Internet Explorer krijgt bijvoorbeeld een knop ingebouwd “Do Not Track”, die ervoor zorgt dat er minder info over jouw aan adverteerders wordt gegeven. Veel andere internetbrowsers hebben dit ook, zoals Mozilla Firefox.

Ondanks dat de informatica veel goede dingen heeft gedaan, moet er dus nog veel worden veranderd. De enige tip die je gegeven kan worden is dat je met je verstand met het internet moet omgaan. Blijf jezelf eraan herinneren dat het internet nog vol gevaren zit.

Advertenties