Het publiceren van gegevens is tegenwoordig erg makkelijk. Mede door de populariteit van de computer, maar ook door het internet. In elk huis staat wel een PC die toegang biedt tot het internet. Stel je voor: Je schrijft een artikel voor een tijdschrift, maar het tijdschrift is nog niet erg populair. Je maakt een site (of laat deze maken door een van de vele bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd) en je ze daar je artikel op. Je adverteert voor een klein bedrag bij Google, zodat je site bovenaan de lijst met zoekresultaten komt te staan en tadaa: Een heleboel bezoekers per maand. Nu besluit je echter dat je met deze website helemaal geen tijdschrift meer nodig hebt, alles op zo’n website zetten is veel efficiënter: Je hoeft geen papier te gebruiken, als de lezers iets toch op papier willen hebben kun je het ze laten downloaden en het publiceren van je artikelen is een makkie. Of toch niet?

Het publiceren van gegevens op het World Wide Web lijkt zo mooi: Het is eenvoudig, vrijwel gratis en het is te delen met de hele wereld. Toch zitten er ook nadelen aan dit wereldwijde web. Vaak publiceer je je artikel op het web zonder dat er echt goed wordt gekeken of alles klopt. Bij een tijdschrift doe je dat wel, een tijdschrift kun je niet meer terug halen uit de winkel. Mensen hebben het immers al gekocht, toch? Op het internet is dit niet veel anders, al zouden de meeste mensen zeggen van wel. Zeker als je er pas een paar dagen later achter komt, is het ‘gevaarlijk’. Ookal pas je het daarna direct aan, het is en blijft een risico. Veel mensen hebben het al gelezen en misschien zelfs gedeeld. Ook als dit niet het geval is, is je artikel altijd terug te halen. Er zijn heel wat websites op het web die je toegang geven tot oude webpagina’s. Bij sommige is het zelfs mogelijk om 5 jaar terug in de tijd te gaan: Je kunt websites bezoeken zoals die er op een datum van 5 jaar geleden uit zagen.

Pas dus goed op als je een artikel dat je hebt geschreven publiceert op het web. Naast het gevaar dat is beschreven in dit artikel, zijn er nog tal van andere zaken waarmee je rekening moet houden als je iets wilt publiceren op het internet. Voordat je hier dus aan begint, kun je beter eerst op zoek gaan naar meer info over de gevaren van het World Wide Web.

Advertenties